0649141705 info@melaskin.nl

De schaduwzijde van de zon: De opkomende epidemie van huidkanker in Nederland

Hi MelaBeauty’s

Hoe gaat het met jullie?
Eindelijk begint het zonnetje wat consequenter te schijnen en gaat het aantal zonuren omhoog. Voor mij een reden om even over te stappen op een ander onderwerp, dat echt hoognodige aandacht verdient.

Ik heb het in de afgelopen blogs gehad over huidaandoeningen waarbij pigmentatiestoornissen centraal stonden, weten jullie nog?
Waar ik het in deze blog over wil hebben heeft in grote lijnen ook zeker te maken met pigmentatie, alleen hebben we het dan over een serieuze huidaandoening die zonder adequaat optreden levens drastisch kan veranderen. Een stukje voorlichting en awerness vanuit mij, zeker als huidtherapeut, vind ik daarom zeer belangrijk!

In de wereld van dermatologie is dit een aandoening dat het meeste zorgen baart: Huidkanker.
Deze sluipende ziekte heeft de potentie om levens ingrijpend te veranderen en zelfs te eisen, ik ga dus in deze blog dieper in op wat huidkanker is, hoe het ontstaat en waarom het een groeiende dreiging vormt voor de volksgezondheid.

Wat is huidkanker?

Huidkanker is simpel gezegd een abnormale groei van huidcellen die kwaadaardig worden en zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en gezond weefsel infiltreren. Het is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland en ontstaat meestal in de cellen van de opperhuid, de bovenste laag van de huid.

Over het algemeen gaat het om een plekje of knobbeltje op de huid die er net even anders uitziet dan de rest van de huid eromheen.
Er zijn verschillende soorten huidkanker namelijk, het basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en het melanoom.
Het basaalcelcarcinoom zaait zelden uit, het plaveiselcelcarcinoom kan wel uitzaaien, maar bij vroege detectie zeer goed behandelbaar.
Het melanoom is de ergste vorm van huidkanker, deze kan zich zeer agressief gedragen en snel uitzaaien. Door een melanoom tijdig op te sporen en te behandelen is de overlevingskans meer dan 90%.

Huidkanker komt voornamelijk voor op de aan zon blootgestelde delen van het lichaam, zoals het gezicht, de romp, armen en de benen.
Wat vele niet beseffen is dat huidkanker ook kan voorkomen bij mensen met een donkere huid, weliswaar minder vaak en minder goed herkenbaar. Dit misverstand kan leiden tot verwaarlozing van preventieve maatregelen (consequent gebruik van SPF) en een verhoogd risico op late diagnostiek, wat de mortaliteit van huidkanker bij een donkere huid verhoogd. Jammer dat er niet genoeg cijfers te vinden zijn die dit kunnen aantonen.
Ook de plekken waar huidkanker bij een donkere huid voorkomt wijkt af van het algemene, bij mensen met een donkere huid kunnen juist handpalmen, voetzolen en/of nagels aangedaan zijn.

Wat zijn de symptomen?

Elke vorm van huidkanker heeft zijn ‘eigen’ symptomen zo is er bij het basaalcelcarinoom of het plavieselcelcarcinoom vaak sprake van bobbeltjes met een lichtere kleur of juist een vlak plekje dat rozerood is.
In tegenstelling tot de andere vormen kan een melanoom vaak een nieuw gepigmenteerd plekje zijn of een moedervlek die gaandeweg verandert. Bij een melanoom spelen de pigmentcellen dus ook zeker een grote rol.
Een melanoom kan je herkennen door het volgende (zie afbeelding);

  • vaak verschillende kleuren op 1 plekje
  • de randen zijn onregelmatig
  • zijn grote dan 5 mm
  • kan spontaak jeuken, bloeden of ineens veranderen van vorm

Hoe kan je jezelf beschermen?

Preventie is onze beste verdediging tegen huidkanker.
Het is belangrijk om overmatig aan zon blootgestelde lichaamsdelen te beschermen met name tijdens de piekuren, tussen 12.00u – 15.00u. Zoek op deze tijden zoveel mogelijk de schaduw op.
Daarnaast kan het dragen van beschermende kleding, UV-werende kleding, van grote meerwaarde zijn, vooral bij kleine kinderen. En natuurlijk een van de belangrijkste preventiemiddelen tegen huidkanker is het consequent smeren van een zonnebrandcrème met een hoge SPF, herhaal dit ook elke 2 uur, en doe dit zeker ook als je last hebt van overmatig zweten of net klaar bent met zwemmen, ook al zijn de twee uren nog niet om. Laat je niet misleiden door de term ‘waterproof’!
De reden waarom je elke twee uur opnieuw moet smeren is simpel, de filter in de zonnebrandcrème is dan nagenoeg uitgewerkt en biedt geen bescherming meer.
In een van mijn vorige blogs over SPF, kun je veel meer lezen over zonnebrandcrème mocht je meer willen weten.

Verder is regelmatige controle van je huid echt een must, het is namelijk van essentieel belang om verdachte plekjes en vlekjes tijdig op te sporen en te behandelen. Twijfel je, ga dan altijd naar je huisarts.

Huidkanker anno 2024

Er zit een ware dreigende epidemie van huidkanker aan te komen, eigenlijk kan je wel stellen dat we daar momenteel middenin zitten. De cijfers liegen er niet om en rijzen de pan uit! Het is zelfs zo erg dat recente nieuwsberichten de aandacht hebben gevestigd op huidkanker en het toenemende aantal huidkanker gevallen in Nederland, met name in de kustgebieden, deze is nog nooit zo hoog geweest en de incidentie huidkanker blijft stijgen evenals de mortaliteit. Met de mortaliteit wordt bedoeld het aantal sterfgevallen binnen een bepaald gebied over een bepaalde periode.
Snappen jullie nu waarom ik ook dit onderwerp niet aan jullie aandacht voorbij wil laten gaan?

Mijn oprechte hoop is dat deze boodschap als een wake-up call fungeert voor iedereen dit deze blog leest. Huidkanker is een ernstige bedreiging die zeker niet mag worden onderschat. Ook voor mensen met een donkere huid is voorzichtigheid geboden en het smeren van SPF zeker niet overbodig!

Laten we samen ons houden aan de slogan van het huidfonds;

KLEREN, WEREN, SMEREN!

Veel liefs,

Rachèle

Bron foto’s: huidziekten.nl

Behandelingen

Adres

Laan op Zuid 123,
3072DB Rotterdam

Telefoonnummer

0649141705

Email

info@melaskin.nl

MelaSkin Cosmedic SkinClinic
Your road to a healthy skin!

Routebeschrijving: Klik hier