0649141705 info@melaskin.nl
Mela Info

De donkere huid en de blanke huid verschillen niet alleen qua kleur van elkaar, ook de samenstelling van de huid en ook de symptomen van huidaandoeningen zijn anders.

Ik zal bij het begin beginnen.

Onze huid is opgebouwd uit verschillende huidlagen. De buitenste laag, de epidermis, van zowel de donkere als de lichte huid zijn even dik. Alleen is de epidermis van de donkere huid veel compacter van samenstelling dan die van een lichte huid.

Het grootste zichtbare verschil tussen de donkere en de lichte huid is de huidskleur, terwijl in zowel de donkere als de lichte huid het aantal pigmentcellen hetzelfde zijn. Echter zijn de pigmentcellen in de donkere huid vele malen actiever dan in een lichte huid.

De naam zegt het al pigmentcellen spelen een rol bij de aanmaken van pigment, ook wel melanine genoemd. Het daadwerkelijke pigment wordt aangemaakt door melanosomen, de eigenlijke producenten van de melanine in de huid. Melanine bepaalt de huidskleur.  Hoe meer melanine, hoe donkerder de huid!

En nu komt het. In een lichte huid zijn de melanosomen kleiner (minder aanmaak van melanine), gegroepeerd en worden door toedoen van een bepaald enzym al afgebroken voordat ze de opperhuid bereiken. Dit verklaart de ‘blanke’ huid. Bij een donkere huid daarentegen zijn de melanosomen groter (meer aanmaak van melanine), individueel verspreid en bevinden ze zich in de hele opperhuid tot in de hoornlaag. Kortom door het verhoogde aantal grote melanosomen heeft de donkere huid een groter risico op het ontwikkelen van pigmentproblemen.

Heeft u last van pigmentproblemen? Of bent u nieuwsgierig geworden naar meer verschillen tussen de donkere en de lichte huid of hoe ik u kan helpen bij uw huidproblemen?

Betaling & Vergoeding

Alle behandelingen bij MelaSkin Cosmedic SkinClinic dienen direct (per pin of contant) te worden voldaan. U kunt dan vervolgens de nota’s indienen bij uw zorgverzekeraar, waarbij (afhankelijk van uw polisvoorwaarden) geheel of gedeeltelijk worden vergoed. De meeste huidtherapeutische behandelingen worden vanuit de aanvullende verzekering vergoedt. Bij twijfel of voor meer informatie neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.