0649141705 info@melaskin.nl

Huidwijsheid: Het geheim van jouw unieke huid

Hi MelaBeauty’s

Ik hoop dat iedereen vol frisse moed, gezondheid en ofcourse met een glowy skin 2024 tegemoet is gegaan. Wij hebben inmiddels de eerste maand van het nieuwe jaar achter de rug dus het is weer hoogtijd voor een nieuwe blog vinden jullie ook niet?

Voor ik begin aan een nieuwe reeks blogs over huidaandoeningen wil ik toch nog het een en ander ophelderen. Ik heb namelijk veel vragen binnengekregen over huidtypen en wat ze precies inhouden. Is het hebben van acne speciaal gelinkt met het hebben van een vette huid? Of wilt het zeggen dat als je een vette huid hebt je automatisch ook acne hebt of is het hebben van een vochtarme huid nou een huidtype of een huidsoort?

Verzorging van de huid draait niet alleen om het weten van je huidtype, maar ook wat voor huidsoort je hebt en onder welke huidclassificatie je valt.
Vraag je jezelf dit ook vaak af of weet je het verschil niet? Lees dan snel verder en verrijk je kennis over jouw huidtype, huidsoort en huidclassificatie. Wat maakt jouw huid zo uniek?

Wat is jouw huidtype?

Ons huidtype is aangeboren en wordt bepaald door genetische factoren, die zich manifesteren in de mate van talgproductie en reactievermogen van de huid.
Een overactieve talgklier zorgt bijvoorbeeld juist voor vette huid, terwijl een minder actieve talgklier leidt tot een drogere huid.
Er zijn vijf verschillende huidtypen: normaal, droog, vet, gecombineerd en gevoelig. Het kennen van je huidtype is belangrijk omdat het bepaalt welke producten en behandelingen het beste bij je huid passen.

1. Het normale huidtype;
Over het algemeen wordt dit huidtype gekenmerkt door een evenwichtige talgproductie, waardoor de huid niet te vet of te droog aanvoelt. De huid is vooral zacht en soepel, heeft fijne poriën en vertoont geen problemen als overmatige glans of schilfering. Het is in staat vocht goed vast te houden en vertoont een gezonde uitstraling. Bij dit huidtype is het belangrijk om de huidgezondheid goed in balans te houden en huidverzorgingsproducten te gebruiken die de huidbarrière goed ondersteuning. Ook is het belangrijk preventief te behandelen tegen eventuele huidproblemen.

2. Het droge huidtype;
Een droog huidtype kenmerkt zich door een gebrek aan natuurlijke hydratie, dus moeite met het vasthouden van vocht. Door een trage talgproductie neigt deze huid naar schilfering, ruwheid en soms een gespannen gevoel van de huid, de huid is dus minder soepel. Veel mensen met een droge huid ervaren ook vaak een mindere glans van de huid, waardoor de huid er vaak dof en ongezond uitziet. Huidverzorging bij dit huidtype is voornamelijk gericht op het hydrateren en te zorgen dat het ceramidegehalte (vetgehalte) in de huid geoptimaliseerd worden. Daarnaast is het versterken van die huidbarrière ook één van de focuspunten bij de verzorging van dit huidtype. Gebruik bijvoorbeeld huidverzorging waarin ingrediënten verwerkt zitten die vochtvasthoudend zijn. Toevoeging van een huidolie kan ook echt een uitkomst bieden voor een droge huid.

3. Het vette huidtype;
Een vet huidtype kenmerkt zich door een overactieve talgproductie, waardoor de huid vaak een glanzende uitstraling heeft en vettig aanvoelt. Daarnaast hebben mensen met een vet huidtype van nature al grovere vergrote poriën. Ook is de kans op mee-eters en acne groter. Bij de verzorging van een vethuidtype ligt de focus op de talgreductie en talgregulering. Huidverzorgingsproducten met een licht percentage salicylzuur kan al een hele uitkomst bieden.

4. Het gevoelige huidtype;
Een gevoelig huidtype is kwetsbaar en dus vatbaar voor irritaties en geeft daarbij verschillende huidreacties. De kwetsbaarheid van dit huidtype resulteert vaal in roodheid, jeuk of een branderig gevoel. De huidbarrière van dit huidtype is van nature al zwakker dan normaal. Factoren zoals bepaalde ingrediënten van huidverzorgingsproducten, weersomstandigheden of stress kunnen de gevoeligheid vaak verergeren. Gevoelige huidtypen zijn gebaad bij kalmerende en milde huidverzorgingsproducten, denk aan een crème waar onder andere panthenol (vitamine B5) of tocoferol (vitamine. E) in verwerkt zijn. Vermijd juist producten die bestanddelen bevatten die irritatie kunnen veroorzaken zoals parfum of alcohol.

5. Het gecombineerde huidtype;
De naam zegt het al, dit huidtype is een mix van verschillende huidkenmerken op verschillende delen van het gezicht. Denk bijvoorbeeld aan de T-zone (voorhoofd, neus en kin), deze zone is vaak vet met vergrote poriën terwijl de wangen normaal tot droog zijn. Mensen met een gecombineerde huid hebben vaak te maken met vettige als drogere gebieden op hun gezicht. Bij de huidverzorging van dit huidtype is de kunst balans te vinden en rekening te houden met de verschillende behoeften van deze huid.

Wat is jouw huidsoort?

Huidsoorten duiden de conditie van de huid aan en verwijst dus naar de algemene toestand of gezondheid van de huid. Deze kunnen variëren van acne tot hyperpigmentatie of zelfs een eczeemhuid. Het kennen van je huidsoort kan helpen om specifieke problemen te bestrijden. Als huidtherapeut of dermatoloog gebruiken wij de term huidconditie om de algehele staat van de huid te beschrijven als ook factoren zoals textuur, hydratie, gevoeligheid en eventuele aanwezige aandoeningen. Voor ons is de huidconditie essentieel voor het kiezen van de juiste behandelingen om de gezondheid van de huid te behouden of te verbeteren.

Dit zijn meest de voorkomende huidcondities;

1. Acne huid;
Aandoening waarbij talgklieren verstopt raken wat resulteert in puistjes, mee-eters en soms ontstekingen als er een ‘acnebacterie’ om de hoek komt kijken. En wist je dat er bij een droge huid ook acne kan voorkomen, weliswaar is de kans kleiner, maar niet onmogelijk.

2. Eczeem huid;
Een ontstekingsziekte van de huid, al dan niet aangeboren of later ontstaan. Kenmerkt zich door jeuk, roodheid, schilfering en soms blaren.

3. Psoriasis;
Een auto-immuunziekte waarbij huidcellen sneller dan normaal worden vernieuwd, wat leidt tot schilferende, rode plekken. Eén van mijn vorige blogs is volledig gewijd aan deze aandoening, voor als je meer zou willen weten.

4. Rosacea;
Veelal chronische aandoening die roodheid in het gezicht veroorzaakt, vaak in combinatie met puistjes en zichtbare bloedvaatjes. Deze huid is vaak zeer gevoelig.

5. Hyperpigmentatie;
Donkere verkleuring(en) van de huid, onregelmatige huidteint, ouderdomsvlekken etc. Soms ontstaat hyperpigmentatie na bijvoorbeeld een trauma of ontsteking en dan spreken we van postinflammatoire hyperpigmentatie (letterlijk vertaald: hyperpigmentatie na een ontsteking)

6. Vochtarme huid;
Een vochtarme huid is een huidconditie waarbij de huid onvoldoende vocht vasthoudt, wat kan leiden tot extreme droogheid, schilfering of een trekkerig gevoel. In tegenstelling tot een droge huid is er bij een vochtarme huid geen sprake van een verminderde of vertraagde talgproductie. Een vochtarme huid kan nog steeds volgende talg produceren, maar mist dus uitsluitend ‘water’ in de huid. Wist je dat vocht een van de belangrijkste factoren is voor een gezonde huidbarrière? Het aanvullen van vocht aan een vochtarme huid is dus essentieel om de huidbarrière te versterken en een gezonde vochtbalans te herstellen.

7. Droge huid

8.Vette huid

9. Gevoelige huid

Zoals het je waarschijnlijk is opgevallen zijn er een aantal huidcondities beschreven die ook onder de huidtypen vallen. Als je het heel zwart-wit bekijkt is een normale huid eigenlijk het beste huid die je jezelf kunt wensen, geloof me dat heeft bijna niemand. Bij alle andere huidtypen is de huidbarrière sterk aangetast, dus niet in evenwicht en heeft de huid dus een slechte huidconditie met als gevolg huidproblemen/ aandoeningen.

Er zijn natuurlijk veel meer huidcondities/ huidaandoeningen te benoemen. De meest voorkomende zal ik in de aankomende blogs aan het licht brengen, dit is slechts een tipje van de sluier.

Onder welke Fitzpatrick-huidclassificatie val jij oftewel wat is jouw huidskleur?

Naast de verschillende huidtypen, is er ook een tool genaamd de Fitzpatrick-huidclassificatie. Deze tool wordt vaak gebruikt in de dermatologie en huidtherapie om de huidskleur en het risico op huidbeschadiging te bepalen.

De Fitzpatrick-huidclassificatie is ontwikkeld door Dr. Thomas B. Fitzpatrick en omvat zes verschillende fototypen, op basis van de reactie van de huid op blootstelling aan de zon en de hoeveelheid pigment in de huid.

Fototype 1: Mensen met een zeer lichte huid die gemakkelijk verbranden en nooit bruin worden.

Fototype 2: Mensen met een lichte huid die snel verbranden, maar langzaam bruin worden.

Fototype 3:
Mensen met een licht getinte huid die soms verbranden en geleidelijk bruin worden.

Fototype 4:
Mensen met een matig getinte huid die zelden verbranden en snel bruin worden.

Fototype 5:
Mensen met een donkergetinte huid die zelden verbranden en zeer snel bruin worden.

Fototype 6:
Mensen met een zeer donkergetinte huid die nooit verbranden en heel snel bruin worden.

Het kennen van je Fitzpatrick-huidtype kan helpen bij het bepalen van de risico’s op huidbeschadiging en het kiezen van de juiste behandelingen voor jouw huid. Het is belangrijk om te onthouden dat deze classificatie slechts een leidraad is en dat elke huid uniek is en verschillende behoeften heeft. Als je je fototype kent kan het natuurlijk ook een uitkomst zijn bij het vinden van dé perfecte foundation of concealer.

Al met al kunnen we zeggen dat het best pittig is als ‘leek’ om precies te kunnen bepalen welk huidtype je bijvoorbeeld hebt. Ook al heb je een vermoeden.
Weet je jezelf geen raad en wil je graag advies over wat voor huidtype je hebt of hoe het gesteld is met je huidconditie. Dan kun je altijd contact met mij opnemen en natuurlijk ben je altijd welkom in de kliniek.

Veel liefs,
Rachèle

Bron: Freepik

 

 

 

 

 

 

 

Behandelingen

Adres

Laan op Zuid 123,
3072DB Rotterdam

Telefoonnummer

0649141705

Email

info@melaskin.nl

MelaSkin Cosmedic SkinClinic
Your road to a healthy skin!

Routebeschrijving: Klik hier