Hi MelaBeauty’s,
Vorige keer heb ik het gehad over post-inflammatoire hyperpigmentatie, PIH, weet je het nog? En ook dit keer blijven we lekker in de sferen van hyperpigmentatie door het in deze blog te hebben over Melasma, in de volksmond ook wel het zwangerschapsmasker genoemd.
In deze blog bespreek ik de oorzaak en het ontstaan van melasma, verschillende behandelmethoden, tips om te voorkomen dat het verergert en zelfs hoe je het in de eerste plaats kunt voorkomen. En laat ik vooral niet vergeten een stukje te wijden aan melasma bij mensen met een donkere huid.
Kortom deze blog staat weer boordevol informatie en praktische tips om jou te helpen begrijpen en omgaan met melasma.
Wat is melasma
Melasma is een veelvoorkomende huidaandoening die donkere, grillig gevormde vlekken veroorzaakt, meestal op het gezicht die aan de zon is blootgesteld.
Deze bruine tot grijze vlekken zijn meestal te vinden op het voorhoofd, de wangen, de bovenlip en de kin. Hoewel ze ook minder vaak voorkomen op andere delen van het lichaam die zijn blootgesteld aan de zon.
De hyperpigmentatie bij melasma ontstaat door een toename van pigmentproductie en pigment in de onderste laag van de opperhuid, de opperhuid en met een mooi woord gezegd, dermale-epidermale overgangszone (waar de lederheid overgaat in de opperhuid).
Melasma wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren, waaronder blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen (zoals tijdens de zwangerschap of bij het gebruik van de anticonceptiepil) en genetische oftewel erfelijke aanleg.
Hoe kan ik melasma laten behandelen
Melasma is jammer genoeg een chronische huidaandoening en soms echt moeilijk te behandelen. Desondanks zijn er wel behandelmethoden die de hyperpigmentatie aanzienlijk kunnen verminderen of zelfs niet meer zichtbaar kunnen maken.
Net als bij PIH ligt het doel van de behandeling op het afbreken van het teveel aan pigment en het onderdrukken ervan, denk dus wederom aan de volgende behandelingen;
- Topische behandeling
Speciale crèmes met o.a. pigmentonderdrukkers of lichte zuren zoals azelaïnezuur, kojiczuur, vitamine C of B3
Ook worden vaak hydrochinon, tretinoïne en corticosteroïden ingezet, over het laatste ben ik zelf niet een al te groot voorstander. - Chemische peelings
Er zijn speciale chemsche peelings die ingezet kunnen worden voor het behandelen van hyperpigmentatie. - Microneedling
Deze behandeling pakt eigenlijk alles aan, dus ook hyperpigmentatie door melasma en met toevoeging van de juiste werkstoffen krijgt deze behandelmogelijkheid een extra boost. - Lasertherapie
Verschillende soorten lasers zoals een fractionele laser of een Q-switched Nd:Yaglaser kunnen worden ingezet om melasma te behandelen.
Belangrijk om te weten is dat als je te kampen hebt met melasma je niet moet rekenen op blijvend resultaat, je zult het dus altijd moeten bijhouden met onderhoudsbehandelingen en goede huidverzorging.
Daarnaast kan er een lang behandeltraject aan voorafgaan om enigszins veranderingen op te merken afhankelijk van de diepte van het pigment (dus in welke huidlaag de pigmentatie zit).
Huidverzorging bij Melasma
Hier kan ik eigenlijk gewoon heel kort over zijn, het hoofddoel is net als bij PIH gericht op het voorkomen dat de pigmentvlekken donkerder worden door;
- Het gebruik van SPF 50+; sowieso een MUST in je skincareroutine, maar zeker ook om verergering van hyperpigmentatie te voorkomen door blootstelling aan de zon en herhaal dit elke 2 uur!
Tijdens de zwangerschap of als je de anticonceptiepil gebruikt is het extra raadzaam om hier extra aandacht aan te besteden zodat melasma voorkomen wordt. - Het gebruik van crèmes met ondersteuning van een extra serum die pigmentaanmaak onderdrukken; focus je dan vooral op de volgende ingrediënten:
• Niacinamide (vitamine B3): remt de overdracht van pigment naar de huidcellen en bevorderen een egale teint
• Ascorbinezuur (vitamine C): een sterke antioxidant die de pigmentproductie remt en een gelijkmatige huidskleur bevordert.
• Arbutine of ook wel alpha arbutine: plantaardig ingrediënt die de enzymatische omzetting van tyrosine (aminozuur dat helpt bij de productie van pigment) afremt en dus effectief bij het verminderen van hyperpigmentatie. Er wordt in de cosmetiek vaak gesproken over tyrosinaseremmer.
• Azelaïnezuur: remt de activiteit van pigmentproducerende cellen en werkt ook nog eens ontstekingsremmend en dus perfect als je ook te maken hebt met bijvoorbeeld acne.
• Zoethoutextract (licorice): bevat glabridine die de productie van pigment remt en helpt bij het vervagen van pigmentvlekken.
• Kojiczuur: remt de productie van pigment en helpt bij het vervagen van hyperpigmentatie
Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van deze ingrediënten en altijd de aanbevolen instructies op te volgen, vooral bij de gevoeligere huidtypes. Raadpleeg dus altijd je dermatoloog of huidtherapeut als je vragen hebt over het gebruik van pigmentonderdrukkende ingrediënten!
Melasma bij de donkere huid
Het verschil
Bij een donker huid kan melasma op vergelijkbare wijze optreden als bij andere huidtypes, maar er zijn andere belangrijke verschillen die ik graag voor je beschrijf;
- Uiting van melasma bij een donkere huid:
Melasma kan zich altijd manifesteren, maar bij mensen met een donkere huid kan het soms zijn dat het later in het leven optreedt. Iemand die bijvoorbeeld zwanger is en geen tekenen heeft van een zwangerschapsmasker (melasma) kan vele jaren later alsnog voor verassingen komen te staan. Het patroon waarop melasma zich manifesteert is wel hetzelfde als bij mensen die geen donkere huid hebben, dus voornamelijk op het voorhoofd, wangen, boven en de kin. - Het verloop van melasma bij de donkere huid:
Het verloop van melasma bij een donkere huid kan sterk variëren, maar over het algemeen kan de pigmentatie dieper in de huid liggen en veel moeilijker te behandelen zijn. Daarnaast zie je vaak bij een donkere huid grauwe soms diepzwarte pigmentatie, vooral als iemand er al een hele tijd mee loopt.
Behandelmethoden voor het behandelen van melasma bij de donkere huid
Uiteraard is behandeling van melasma bij een donkere huid niet onmogelijk.
Wel is het belangrijk rekening te houden dat er een goede en duidelijk individueel behandelplan voor je wordt opgesteld, afgestemd op de specifieke behoeften en kenmerken van de donkere huid.
Ook is het risico op het ontwikkelen van post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) door toedoen van behandelingen groter.
Eerder in de blog heb ik al aangehaald dat een fractionele laser of een Q-switched nd:Yaglaser onder een van de behandelopties zijn.
Echter vereist een fractionele laser bijzondere voorzichtigheid en expertise van de behandelaar. Fractionele lasers kunnen effectief zijn bij het verminderen van hyperpigmentatie en het verbeteren van de huidtextuur, maar het risico op complicaties zoals post-inflammatoire hyperpigmentatie en hypopigmentatie is zeer groot bij donkere huidtypes.
Alternatieve behandelingen zoals chemische peelings of topische behandelingen worden eerder overwogen als veiligere opties voor een donkere huid.
In vergelijking met fractionele lasers worden chemische peelings en topische behandelingen over het algemeen als veiliger beschouwd om de volgende redenen:
- Minder risico op pigmentveranderingen
- Gerichte behandeling
- Minder invasief, dus richt minder schade aan, aan de huid waardoor deze sneller herstelt
- Meer ervaring en bewezen effectiviteit
Overweeg je een van deze behandelmethoden dan is het belangrijk om een ervaren dermatoloog of huidtherapeut te raadplegen die bekend is met het behandelen van donkere huidtypes.
Invloed van melasma op je mentale gesteldheid
Melasma is voornamelijk een cosmetisch probleem, kan het psychologische stress en emotioneel ongemak veroorzaken vanwege de zichtbare veranderingen in het uiterlijk van je gezicht. Ook kan het van invloed zijn op de kwaliteit van leven van degene die eraan lijden, uiteraard is dit per persoon verschillen.
Onthoud dat melasma een uitdaging kan zijn, maar met de juiste kennis, zorg en behandeling is het mogelijk om de impact ervan te verminderen en een gezonde en stralende huid te behouden.
Veel liefs,
Rachèle
Bron foto: thuisarts.nl