0649141705 info@melaskin.nl

Natuurlijke samensmelting: De Intrigerende Connectie tussen Hersenen, Darmen en Huid

Hi MelaBeauty’s

We hebben het vorige maand gehad over verschillende huidtypen.
Ook gaf ik in die blog aan dat er een nieuwe reeks blogs aankomen over verschillende huidaandoeningen, deze heb ik even op hold gezet.
De reden is dat ik de afgelopen maanden steeds meer vragen kreeg over; of de huid in relatie staat tot bijvoorbeeld darmproblemen of stress en andersom. Ik vond het dus een prioriteit om deze vragen eerst maar eens te beantwoorden, jullie gaan tenslotte voor vind je niet.

Stel je jezelf ook vaak wel eens de vraag; “Waarom krijg ik juist nu die uitbraak in mijn gezicht?” Of “Waarom is mijn huid de laatste tijd zo onrustig?”
In deze blog zal ik proberen zo beknopt en helder mogelijk de relatie tussen je hersenen, je darmen en je huid uit te leggen. Lees gauw verder.

Onze gezondheid wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder onze levensstijl, voeding en de omgeving waarin we leven. Deze factoren hebben allemaal invloed op onze algehele gezondheid en hierbij spelen de hersenen, darmen en de huid een belangrijke rol.

De hersenen
De hersenen hebben niet alleen invloed op onze gedachten en emoties, maar ook op onze fysieke gezondheid. Het zenuwstelsel in ons lichaam is verbonden met onze darmen en huid, en regelt de communicatie tussen deze organen. Dit wordt ook wel de hersen-darm-huid-as genoemd. Verder in deze blog zal ik wat dieper ingaan op de hersen-darm-huid-as.

 

De darmen
De darmen spelen een belangrijke rol in ons immuunsysteem en onze spijsvertering. Een gezonde darmflora kan bijdragen aan een gezonde huid, doordat goede bacteriën in de darmen helpen bij het afbreken van voedingsstoffen en het verwijderen van gifstoffen. Daarnaast produceert de darmflora stoffen die bijdragen aan de gezondheid van de huid, zoals vitamine B en antioxidanten.
Er vinden in de darmen verschillende processen plaats die een belangrijke rol spelen bij het bevorderen van een gezonde huid zoals;

 1. Balans van het microbioom;
  Ik benoemde het net al een beetje. In de darmen wonen meer dan een triljoen aan micro-organismen (bacteriën) die samen het darmmicrobioom vormen, ik zal het maar even de bacteriegemeenschap noemen die bestaan uit goede en slechte bacteriën. Een evenwichtige bacteriegemeenschap is van groot belang voor de gezondheid en dus ook voor je huid. Goede bacteriën in darmen kunnen bijdragen aan een gezonde huid door ontstekingen te verminderen en de immuniteit te reguleren.
 2. Absorptie van voedingsstoffen;
  In de darmen worden voedingsstoffen opgenomen die een directe rol spelen bij het voeden en ondersteunen van de huidgezondheid. Denk bijvoorbeeld aan vitaminen (A, C, E, etc.), maar ook mineralen zoals bijvoorbeeld zink die belangrijk zijn voor een gezonde huid. Ook de opname van met name Omega3-vetzuren zijn belangrijk voor een goede gezondheid en dus ook je huid. Omega3-vetzuren dragen beschermen onder andere tegen hart- en vaatziekten, maar hebben ook als werkingen alle ontstekingen in je lichaam zo ook je huid ‘uit’ te zetten. Ik raad dit supplement dan ook altijd aan ter ondersteuning van acnetherapie.
 3. Ontstekingsreacties;
  Ik lichtte net al een tipje van de sluier op aangaande ontstekingen van de huid. Een onevenwichtige bacteriegemeenschap kan leiden tot ontstekingsreacties die de huidconditie kunnen beïnvloeden. Om dus ontstekingsgerelateerde huidproblemen te helpen verminderen moeten ontstekingen in de darmen beheerst worden.
 4. Immuunrespons;
  In de darmen is een groot deel van ons immuunsysteem gelokaliseerd. Een gezond immuunsysteem in de darmen draagt dus bij aan het behoud van een evenwichtig immuunrespons, wat dus weer invloed heeft op de algemene gezondheid van de huid.

Volg je nog een beetje? Snap je nu waarom die darmgezondheid in het algemeen eigenlijk goed is voor jouw algehele gezondheid, waaronder ook jouw huid.

De huid
De huid is ons grootste orgaan en beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. De huid is zelfs onze eerste barrière van ons immuunsysteem.
Een gezonde huid heeft een goede barrièrefunctie, waardoor het vocht vasthoudt en de huid soepel blijft. Ook zorgt een gezonde huid voor de aanmaak van vitamine D, wat belangrijk is voor onze botten en immuunsysteem. Let wel; de donkere huid heeft wel extra vitamine D nodig, omdat de donkere huid het zonlicht niet goed kan omzetten in vitamine D.

Waarom is juist de relatie tussen de hersenen, de darmen en de huid zo belangrijk.
Zoals je hebt kunnen lezen staat alles in contact met elkaar en complementeert het ene de andere.
De relatie tussen deze 3 organen wordt ook wel de hersen-darm-huid-as genoemd en is eigenlijk niets anders dan een complex netwerk van communicatie en interactie tussen het centrale zenuwstelsel, het darmstelsel en de huid.

Het begint bij de darmen, waar het microbioom, of wel bacteriegemeenschap een belangrijke rol speelt. Die bacteriegemeenschap communiceert met de binnenkant van de darmwand die bepaalde stofjes produceert en vervolgens de bloedbaan ingaan en de hersenen beïnvloeden, wat weer invloed heeft op stemming, cognitie en zelfs gedrag.
De verbindingen tussen de hersenen en de huid wordt ook beïnvloed door de darmen, denk aan ontstekingsreacties en bepaalde signaalstoffen daar ontstaan hebben op hun beurt weer invloed op de huidgezondheid.
Dus als er problemen zijn in de hersen-darm-huid-as, kan dit leiden tot huidproblemen. Bijvoorbeeld bij stress kan de darmflora uit balans raken, wat weer kan leiden tot een ongezonde huid. Ook kunnen voedselintoleranties of allergieën huidproblemen veroorzaken.

Zie het zo, even een zwart-witte kijk erop; bijvoorbeeld intolerantie voor lactose – veel buikpijn – daardoor misschien stress – onrustige huid of stress voor een examen (hersenen) – effect op de darmen – beïnvloed de huid.

Intrigerend hè? Zo zie je maar hoe speciaal het menselijk lichaam is.

Kortom, de hersenen, darmen en huid zijn sterk met elkaar verbonden en hebben invloed op elkaars gezondheid. Het is daarom belangrijk om te proberen een zo gezond mogelijke levensstijl aan te houden, waarbij voldoende beweging en gezonde, gevarieerde voeding centraal staan. Ook is het belangrijk om stress te vermijden en voldoende te slapen. Een gezonde darmflora kan bijdragen aan een gezonde huid, en andersom kan een ongezonde huid duiden op problemen elders in het lichaam.

De huid is een spiegel van onze algehele gezondheid en daar moeten we goed voor zorgen!

Zijn er naar aanleiding van deze blog nog vragen of vraag jij je af of jouw huid gezond is dan ben je altijd vrij om een MEET & TREAT in te plannen op www.melaskin.nl

Veel liefs,
Rachèle

Bron: Designed By Freepik

Behandelingen

Adres

Laan op Zuid 123,
3072DB Rotterdam

Telefoonnummer

0649141705

Email

info@melaskin.nl

MelaSkin Cosmedic SkinClinic
Your road to a healthy skin!

Routebeschrijving: Klik hier