0649141705 info@melaskin.nl

PIH ontcijferd: Een diepgaande duik in ongewenste huidverkleuring

Hi MelaBeauty’s

Voel jij je wel eens overweldigd door alle termen die je hoort over huidverzorging? Maak je geen zorgen, je bent niet alleen!
Laten we het dit keer hebben over een van die termen die je vast wel eens hebt gehoord, maar waarvan je niet zeker weet wat het betekent; PIH. Het klinkt als een mysterieuze afkorting uit een geheime taal hè? No problem, ik ga je alles vertellen over PIH en uiteraard in ‘gewone mensen-taal’. Side-note: dit woord is toch perfect voor galgje!
Pak je kopje thee erbij en laat mij je meenemen door de wereld van PIH, waar ik niet alleen uitleg wat het is, maar ook hoe je het kunt laten behandelen en natuurlijk kan voorkomen.

Wat is PIH
PIH staat voor post-inflammatoire hyperpigmentatie, wat een mond vol is voor donkere vlekken of verkleuringen op de huid die ontstaan na een ontsteking of beschadiging van de huid. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen na acne, eczeem, insectenbeten of wondjes.  Ook is PIH niet schadelijk of besmettelijk.

Het ontstaan van PIH wordt veroorzaakt door o.a. een ontsteking in de huid, vaak als gevolg van acne, eczeem of andere huidaandoeningen. Tijdens een ontsteking produceert de huid meer pigment of te wel melanine. Melanine is het stofje dat onze huid kleur geeft. Wanneer er te veel melanine wordt aangemaakt ontstaan er dus donkere vlekken. Het is dus belangrijk om ontstekingen in de huid te laten behandelen en om de vorming van PIH te voorkomen.

PIH-type
Natuurlijk is bij elk PIH het fenomeen hetzelfde, maar de oorzaak is anders. Hieronder beschrijf ik welke typen er zijn;

1. Acne PIH:

Dit is waarschijnlijk de meest voorkomende vorm van PIH. Het ontstaat nadat acne is genezen en er donkere vlekken achterblijven op de huid.

2. Trauma PIH:

Dit type PIH ontstaat na een blessure of wond aan de huid, zoals een snijwond, brandwond of insectenbeet. De huid kan donkerder worden op de plaats van de verwonding.

3. Zonnebrand PIH:

Overmatige blootstelling aan de zon kan leiden tot donkere vlekken op de huid, vooral bij mensen met een donkerdere huidskleur.

4. Post-inflammatoire hyperpigmentatie na (dermatologische) ingrepen:

Dit type PIH kan optreden na behandelingen zoals lasertherapie, chemische peelings, microdermabrasie of een operatie (zogenoemde postoperatieve wonden).

5. Post-inflammatoire hyperpigmentatie door het gebruik van blekende crèmes:

Blekende crèmes kunnen soms averechts werken. Vaak zijn de ingrediënten in bepaalde blekende crèmes veel te agressief waardoor ze irritaties en uiteindelijk ook ontstekingen van de huid kunnen veroorzaken. Veel mensen met PIH denken er goed aan te doen door het gebruik van deze crèmes, maar zijn zich er niet van bewust dat het de PIH soms juist kan verergeren.

Hoe kan ik mijn PIH laten behandelen
Het is belangrijk om te weten dat PIH meestal niet permanent is en met de juiste behandeling en huidverzorging kunnen de donkere vlekken vervagen of verdwijnen. Er zijn een tal van mogelijkheden beschikbaar om PIH te behandelen. Hoe goed een behandeling aanslaat en hoelang je onder behandeling zal zijn hangt ervan af of je last hebt van oppervlakkig PIH of diepgelegen PIH, de ernst en de oorzaak.
Enkele behandelmethoden zijn;

1. Topische crèmes:

Crèmes die ingrediënten bevatten zoals hydrochinon, retinoïden, vitamine C en azelaïnezuur kunnen helpen om de pigmentatie te verminderen.

2. Lasertherapie:

Laserbehandelingen kunnen helpen om de pigmentatie te verminderen door specifiek gericht te zijn op de donkere plekken.

3. Chemische peelings:

Door het aanbrengen van een chemische oplossing op de huid, wordt de bovenste laag van de huid verwijderd en wordt de pigmentatie verminderd.

4. Microneedling:

Door middel van miniscule naaldjes worden er microverwondingen gemaakt om het natuurlijk genezingsproces te stimuleren en daarmee op nieuwe gezonde huid te krijgen en daarmee pigmentatie te verminderen

Je huidtype (huidskleur) kan ook een grote invloed hebben op de behandeling van PIH.
PIH kan ook langer aanhouden en moeilijker te behandelen zijn bij mensen met een donkere huid, vanwege de hogere activiteit van pigmentcellen in hun huid. Mensen met een donkere huid hebben namelijk van nature meer pigment in hun huid, waardoor ze gevoeliger zijn voor hyperpigmentatie (donkere vlekken).

Ik adviseer om altijd een huidtherapeut, dermatoloog of je huisarts te raadplegen voordat je met een behandeling begint, omdat niet elke behandeling geschikt is voor elk huidtype. En soms PIH zelfs kan verergeren, dit wil je natuurlijk niet!
Daarnaast is het ook belangrijk om geduld te hebben, aangezien het verminderen van PIH langere tijd kan duren.

Liever voorkomen dan genezen
Natuurlijk is het allerbeste om PIH te voorkomen, maar hoe doe je dat nou eigenlijk, althans hoe verklein je de kans op het ontwikkelen van PIH.
PIH voorkomen doe je eigenlijk door te zorgen dat je huid zo min mogelijk te maken krijgt met ontstekingen.
Zoals altijd heb ik wel enkele tips voor je om PIH te voorkomen nameijk;

1. Gebruik ALTIJD zonnebrandcrème:

Blootstelling aan de zon kan de pigmentatie verergeren, dus het is belangrijk om altijd een zonnebrandcrème met een SPF  van tenminste 30 te gebruiken. Ook zorg je met zonnebrandcrème ervoor dat de donkere vlekken die je al hebt niet veel donkerder worden.

2. Vermijd het uitknijpen van puistjes:

Het uitknijpen van puistjes zorgt ervoor dat de huid beschadigd wat op zijn beurt weer leidt tot PIH. Door de beschadiging vergroot je ook weer de kans dat de huid kan ontsteken.

3. Gebruik een herstellende crème:

Als je te maken krijgt met een insectenbeet of juist na ingrepen waarbij de huid beschadigt raakt raad ik je aan om herstellende crème te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld een crème zijn waaraan vitamine B5 of vitamine E aan is toegevoegd. Aloë Vera werkt ook als wondermiddel.
Het gebruik van herstellende crème ondersteunt het herstellende vermogen van de huid en zorgt ervoor dat de kans op ontstekingen wordt verkleind.

4. Gebruik milde huidverzorgingsproducten:

Het gebruik van milde huidverzorgingsproducten kan helpen om irritatie en ontsteking van de huid te voorkomen.

5. Laat acne zo snel mogelijk behandelen:

Het snel behandelen van acne kan helpen om te voorkomen dat PIH ontstaat.

PIH en de donkere huid
PIH komt bij donkere huidtypen vaker voor dan bij lichtere huidtypen en kan vaak ook veel intenser zijn. Dit komt door de volgende redenen;

1. Pigmentproductie

De donkere huid of getinte huiden hebben van nature meer melanine, weet je nog, het pigment dat de huid zijn kleur geeft. Wanneer de huid beschadigt raakt wordt er meer pigment geproduceerd als reactie hierop, wat kan leiden tot overmatige pigmentatie, de donkere vlekken dus.

2. Ontstekingsreacties

Ontstekingsreacties kunnen bij de donkere huid dieper in de huid doordringen en langer aanhouden dan bij hele lichte huiden. Dit vergroot ook de kans op de vorming van PIH.

3. Overreactie van de pigmentcellen op zonlicht

Onder invloed van UV-straling worden pigmentcellen als het ware wakker geschud om meer pigment te produceren, dit verklaart dat als je heel de dag hebt liggen zonnebaden je dat lekkere bruine kleurtje krijgt (uiteraard wel verantwoord het door het gebruik van SPF). Ook bij de donkere huid werkt het precies hetzelfde, donkere vlekken worden ook bij een donkere huid onder invloed van de zon dus nog donkerder en dus nog zichtbaarder.

Als je een donkere huid heb ik het belangrijk huid extra te beschermen tegen beschadigen en ontstekingen wil je PIH voorkomen. Bij de donkere huid ligt qua huidverzorging de nadruk op preventie!

Last but not least
Net zoals allerlei andere huidaandoeningen en symptomen kan PIH een behoorlijke impact hebben op je mentale gesteldheid.
Ik zie bij mij in de praktijk vaak patiënten die er echt aan onder doorgaan als zij last hebben van PIH. Het is dus niet alleen een cosmetisch probleem, maar het kan ook psychologische effecten hebben zoals een verminderd zelfbeeld en zelfvertrouwen. PIH leidt dus in de meeste gevallen echt tot psychologische stress.
Ik zie zelf bij mij in de praktijk dat mijn patiënten met een donkere huid zich zeer oncomfortabel voelen in hun eigen huid als zij te maken hebben met PIH. Vaak wordt de PIH als een groter probleem gezien dan de huidaandoening zelf.

Al met al als je last hebt van donkere vlekken (PIH) op je huid als gevolg van beschadigen of ontstekingen weet dan dat er oplossingen zijn en dat je niet de enige bent. Blijf vooral goed voor je huid zorgen en win altijd professioneel advies in om de juiste behandeling te vinden die bij jouw huid past.

Ik hoop dat ik je kennis over PIH heb mogen vergroten.
Mocht je na het lezen van deze blog met meer vragen zitten of vraag je jezelf af welke behandelingen of huidverzorging voor jou PIH ingezet kunnen worden dan kun je altijd bij mij terecht.

Veel liefs,
Rachèle

Bron afbeelding: Freepik

Behandelingen

Adres

Laan op Zuid 123,
3072DB Rotterdam

Telefoonnummer

0649141705

Email

info@melaskin.nl

MelaSkin Cosmedic SkinClinic
Your road to a healthy skin!

Routebeschrijving: Klik hier