0649141705 info@melaskin.nl

Start now. Enjoy later!: Alles wat je moet weten over Chemische Peels

Hi MelaBeauty’s

De herfst begon dit jaar op 23 september, maar ik merkte er weinig van. Stralende dagen, zonovergoten, helderblauwe hemel, zo zag het begin van de herfst van dit jaar eruit.
Nu eindelijk steeds meer regen, de dagen worden kouder en de zonuren minder, de herfst is in het land! Bladeren vallen van de bomen en de nieuwe levenscirkel begint, tijd dus om ook onze huid nieuw leven in te blazen. Als klap op de vuurpijl is ook nog eens de klok van het weekend achteruitgegaan. Welkom najaar!

Afgelopen week heb ik een vraag in mijn mailbox ontvangen over chemische peels en of dit wel slim is als je een donkere huidskleur hebt, zoals ik het noem een gepigmenteerde huid.
In deze blog neem ik je mee in wereld van chemische peels, lees snel verder.

Je ziet ze vast vaak voorbijkomen op social media, chemische peels. Dit zijn populaire cosmetische procedures die worden gebruikt om de huid te vernieuwen en te verbeteren. Deze behandelingen worden ingezet om huidproblemen zoals rimpels, acne, (acne-) littekens, pigmentvlekken en ongelijkmatige huidtinten aan te pakken. Maar wat zijn chemische peels?

Chemische peels kun je eigenlijk zien als scrub in vloeibare vorm zonder die nare grove korrels en zijn vaak op basis van fruitzuren of andere chemische samenstelling. Er zijn verschillende soorten chemische peels, variërend in intensiteit en diepte. Hoe hoger het percentage, groter de intensiteit.
Het doel van een chemische peel is het exfoliëren van de huid, net zoals bij een scrub dus. Ze verwijderen de bovenste lagen van de huid en worden vaak gebruikt om de textuur en uitstraling van de huid te verbeteren. Dit proces helpt bij het op een gecontroleerde wijze verwijderen van beschadigde huidcellen en stimuleert de groei van nieuwe gezondere huid.

Laten we nu eens kijken naar de voor- en nadelen van chemische peels en hoe ze specifiek van toepassing kunnen zijn op donkere huidtypes.
Uiteraard hebben alle medisch cosmetische behandelingen voor- en nadelen, de belangrijkste zal ik hieronder benoemen.

Voordelen

1. Huidverjonging: Chemische peels kunnen helpen bij het verminderen van fijne lijntjes, rimpels en het verbeteren van de algehele huidtextuur.

2. Acne: Ze kunnen een positieve werking hebben op het reduceren van de talgproductie en de ‘acnebacterie’.

3. (Acne-) Littekens: Ze kunnen effectief zijn bij het verminderen van (acne-)littekens en het verbeteren van de huid na langdurige acne.

3. Pigmentatieproblemen: Chemische peels kunnen helpen bij het verminderen van pigmentvlekken en zelfs de huidtint.

4. Zonneschade: Ze zijn nuttig bij het verminderen van schade door overmatige blootstelling aan de zon.

5. Kort herstel: Afhankelijk van de diepte van de peel, is de hersteltijd over het algemeen kort.

Nadelen

1. Risico op bijwerkingen: Mogelijke bijwerkingen zijn roodheid, zwelling, jeuk en in sommige gevallen zelfs verkleuring (PIH) of littekens.

2. Meerdere behandelingen: Voor optimale resultaten zijn vaak meerdere sessies nodig.

3. Niet voor iedereen: Niet iedereen komt in aanmerking voor chemische peels en sommige huidtypes kunnen gevoeliger zijn voor complicaties. Ook kunnen mensen een overgevoeligheid of allergie hebben voor een bestanddeel van een chemische peel. Laat je goed informeren!

4. Huidverzorging na behandeling: Er is meestal speciale nazorg en zonbescherming vereist om de huid te beschermen.
Ik weet niet of ik dit persé als een nadeel moet zien, maar als huidtherapeut is soms lastig in te schatten hoe therapietrouw je patiënt is. En of deze nazorgregels echt worden nageleefd, maar ik weet uit ervaring dat met goede voorlichting de meesten hun nazorgplan heel goed opvolgen.

Chemische peels vs de donkere huid

Chemische peels kunnen effectief zijn voor mensen met een gepigmenteerde huid, maar er zijn specifieke overwegingen om rekening mee te houden. Donkere huidtypes hebben vaak meer melanine, dus meer pigmentaanmaak, wat het risico op post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) verhoogt. Dit betekent dat er na de behandeling een grotere kans bestaat op donkere vlekken op de huid in vergelijking met een blanke huid.

Om dit te voorkomen, moeten patiënten met een donkere huid zorgvuldig worden beoordeeld en behandeld door een getrainde professional met ervaring in het behandelen van diverse huidtypes. De diepte en soort chemische peel moeten zorgvuldig worden gekozen om het risico op PIH te minimaliseren. Bovendien is een post-behandeling huidverzorging, inclusief het gebruik van zonbescherming, essentieel om een gezonde en egale teint te behouden!

Chemische peels in het najaar

Je kan er niet omheen juist in deze tijd van het jaar vliegen de promoties voor chemische peels je om de oren op verschillende social mediakanalen. Waarom eigenlijk? Dat zal ik je eens vertellen.
Het najaar is vaak de ideale tijd voor het uitvoeren van chemische peels om verschillende redenen:

1. Minder zonlicht: Tijdens de zomer is er meer blootstelling aan de zon, wat kan leiden tot een verhoogd risico op hyperpigmentatie en complicaties na een chemische peel. In het najaar neemt de intensiteit van de zon af, waardoor het risico op overmatige blootstelling aan schadelijke UV-stralen aanzienlijk vermindert.

2. Verminderde zonneblootstelling na de peel: Na een chemische peel moet de huid enige tijd worden beschermd tegen direct zonlicht. In de herfst is het gemakkelijker om dit advies op te volgen, omdat mensen meestal meer geklede kleding dragen en minder tijd buiten doorbrengen.

3. Minder hitte: Chemische peels kunnen de huid gevoeliger maken voor warmte. In de zomer kan het ongemakkelijk zijn om de huid na een behandeling te beschermen tegen zon en hitte. In het koelere najaar is dit gemakkelijker te beheren.

4. Hersteltijd: Sommige chemische peels vereisen enige hersteltijd vanwege mogelijke bijwerkingen zoals roodheid, schilfering of zwelling. In de zomer kan dit ongemakkelijk zijn vanwege het warme weer, terwijl het in het najaar comfortabeler is om te herstellen in mildere temperaturen.

5. Voorbereiding op de winter: Het najaar is een uitstekende periode om de huid te vernieuwen en voor te bereiden op de winter. Het kan helpen bij het verminderen van de droogheid en beschadiging die soms optreedt in koudere maanden.

Het najaar biedt dus gunstige omstandigheden voor het uitvoeren van chemische peels, omdat het de kans op complicaties minimaliseert en een comfortabeler herstel mogelijk maakt. Het is echter nog steeds van cruciaal belang om de huid na een chemische peel goed te beschermen tegen de zon, ongeacht het seizoen!
Raadpleeg altijd een dermatoloog of huidtherapeut voor advies over het plannen van chemische peels op het juiste moment van het jaar.

Al met al kunnen chemische peels veel voordelen bieden, maar ze moeten met zorg worden uitgevoerd, vooral op donkere huidtypes. Het is altijd verstandig om een consult te plannen met een gekwalificeerde huidtherapeut om te bepalen of een chemische peel geschikt is voor jouw individuele behoeften en huidtype.

Ben jij benieuwd naar wat MelaSkin kan betekenen voor jou op het gebied van chemische peel dan ben je natuurlijk altijd van harte welkom.

Veel liefs,

Rachèle

Behandelingen

Adres

Laan op Zuid 123,
3072DB Rotterdam

Telefoonnummer

0649141705

Email

info@melaskin.nl

MelaSkin Cosmedic SkinClinic
Your road to a healthy skin!

Routebeschrijving: Klik hier