0649141705 info@melaskin.nl

Winter WonderSkin: Jouw huid in de wintermaanden

Hi MelaBeauty’s,

Ondanks het al een paar weken (voor mij doen) extreem koud is, mogen we nu zeggen dat de winter officieel van start is gegaan.
Nu de wintermaanden dus weer zijn aangebroken is het de hoogste tijd om nog meer en zelfs extra aandacht te besteden aan de verzorging van jouw huid. De koude en droge lucht kan namelijk zorgen voor een droge en geïrriteerde huid, waardoor deze kan gaan schilferen en jeuken met alle gevolgen van dien.
In deze blog bespreek ik de invloed van de winter op de huid, het belang van goede huidverzorging tijdens de winter en nog veel meer.
Ben je benieuwd geworden?  Lees dan gauw verder.

Jouw huid in de winter
In de winter ondergaat jouw huid verschillende veranderingen als reactie op koude temperaturen en drogere lucht. Ten eerste neemt de talgproductie vaak af omdat kou de talgklieren kan remmen, wat resulteert in een verminderde productie van natuurlijke oliën. Dit kan leiden tot een drogere huid, omdat talg helpt bij het vasthouden van vocht en de huid soepel de huid soepel houdt. Ook kan er vochtverlies optreden dit noemen wij Trans-epidermaal waterlies (TEWL), hierover vertel ik verder in deze blog meer over.

Naast verminderde talgproductie en verhoogd TEWL zijn er nog andere invloeden van de winter die invloed kunnen hebben op de huid;

 1. Droge lucht: Verwarmingssystemen kunnen de lucht binnenshuis uitdrogen, wat de huid kan ontdoen van vocht. Dit draagt bij aan uitdroging en kan leiden tot schilfering en een trekkerig gevoel.
 2. Koude wind: Dit herken je vast wel die gure koude wind die langs je gezicht raast op een koude winterdag. Blootstelling aan koude wind kan de huid beschadigen en leiden tot roodheid en irritatie, dit maakt vaak de huid ook extra gevoelig. Een soort pijnsensatie ervaar je dan door de vele kleine zenuwuiteinden die zich in de huid bevinden.
 3. Veranderingen in bloedcirculatie: Het klinkt misschien gek, maar koude temperaturen kunnen de bloedvaten vernauwen, wat de bloedcirculatie in de huid kan verminderen. Het gevolg hiervan is dat er een bleke teint kan ontstaan en er een verminderde toevoer van voedingsstoffen naar de huid plaatsvindt.
 4. Gebrek aan zonlicht: In de winter is er vaak minder blootstelling aan zonlicht, wat kan leiden tot een afname van vitamine D-productie. Vitamine D is belangrijk voor een gezonde huid en een tekort kan verschillende huidproblemen veroorzaken. Maar, ja er is een maar, niet omdat er weinig zonlicht is tijdens de wintermaanden betekent het niet dat je SPF achterwege kan laten. Ook in de wintermaanden is het belangrijk om je huid te blijven beschermen tegen UV-straling.

Vochtverlies van je huid

Trans-epidermaal waterverlies (TEWL), weet je nog wat ik net benoemde, verwijst naar het proces waarbij water vanuit de huid naar de buitenkant verdampt. Bij die verdamping wordt komt er vaak nog water extra water uit de huid mee.
Zie je huid bijvoorbeeld als een soort bakstenen muur met daartussen cement dat afhankelijk van de conditie van je huid kan gaan brokkelen (verslechterde huidbarrière), hieruit ontsnapt extra vocht.

In de winter is de luchtvochtigheid vaak minder, ook is de lucht vaak droger, wat dus het TEWL kan verhogen. De droge lucht onttrekt vocht aan de huid, waardoor deze gevoeliger wordt voor uitdroging, de huid kan hierdoor ook gaan schilferen en jeuken.
Daarnaast kunnen koude temperaturen en wind de huidbarrière aantasten, waardoor deze kwetsbaarder wordt voor irritaties en roodheid. Vooral mensen met een droge huid of eczeem kunnen hier extra last van krijgen.

Mijn advies is dus om juist in de winter extra te blijven smeren. Zodat je de huid goed beschermt en soepel houdt.
Ook het gebruik van zeep moet je verminderen, gebruik dan bijvoorbeeld een zeepvrije cleanser voor je gezicht en voor je lichaam een zeepvrije wasgel. De combinatie van TEWL en zeep maakt uitdroging van je huid alleen erger, omdat zeep ook huidvetten verwijdert met gevolg een droog en trekkerig gevoel.

Huidverzorging in de winter, waar moet je op letten?

In de winter draait het voornamelijk om het beschermen van je huid, deze heeft namelijk een extra steuntje in de rug nodig. Hoe je dat doet ga ik je nu vertellen.
Winterverzorging verschilt maar een klein beetje van de ‘zomerverzorging’, het hele jaar door heb je sowieso zonbescherming nodig dat is iets wat voorop staat. Verder heeft je huid meer vetten nodig om deze soepel en gezond te houden. Hieronder geef ik je een paar tips die nodig zijn om je huid de juiste verzorging te geven in de winter;

 1. Gebruik een milde cleanser & lotion: Vermijd cleansers die parfum of alcohol en zeep bevatten, deze kunnen namelijk voor extra irritatie zorgen.
 2. Gebruik een voedend serum: je huid heeft juist in de winter net effe die extra vitamientjes nodig, denk bijvoorbeeld aan een serum met niaciamide of met extra hyaluronzuur.
 3. Een oogcrème: over het algemeen een is een aparte crème voor je ogen heel goed, maar juist in de winter is het een echte must. De gure wind laat je namelijk extra knipperen met je ogen of je knijpt je ogen vaak wat meer samen. Gevolg sneller ontwikkelen van fijne lijntjes rondom je ogen.
 4. Een goede dagcrème: kies in de winter juist voor een iets vollere dagcrème die juist een ‘vettig’ beschermlaagje op de huid achterlaat.
 5. Maskertje: verwen je huid juist in de wintermaanden net even wat extra door bijvoorbeeld een paar keer per week een masker aan te brengen. Een extra boost met verzorgende ingrediënten.
 6. GEBRUIK SPF!: ik herhaal het hier nog maar eens een keer, ook in de winter moet je je huid beschermen tegen UV-straling!
 7. Extra bezoekje aan de huidtherapeut: in de vorige blogs heb ik het gehad over de peeling- en de microneedlingbehandelingen en waarom deze nou juist in de winter zo fijn zijn.

 

Just DON’T!

Naast de adviezen die ik eerder heb gegeven, zijn er ook uiteraard ook punten die je liever achterwege kan laten namelijk;

 1. Niet scrubben: In de winter is het beter om geen scrub te gebruiken voor je gezichtshuid, door de koude lucht is de kans op huidbeschadiging groter. Mocht je wel willen scrubben doe dan lekker je lichaam, 1 keer per week kan echt geen kwaad.
 2. Niet te warm douchen/ baden: Als je een liefhebber bent van zeer warm douchen of baden zorg er dan voor dat het water minder warm is. Warm water droogt namelijk de huid sneller uit wat weer schade van de huid tot gevolg heeft. Neem liever een lauwe douche of bad. Je kan er ook kiezen om wat minder lang te douchen of te baden om schade aan de huid en zelfs het milieu te voorkomen. Win-win dus.
 3. Gebruik van douchegel: Gebruik in de winter liever een douche- of badolie, zodat je de huid lekker zacht en soepel houdt en het vetlaagje van je huid intact blijft. Óf gebruik een zeepvrije wasgel. In het begin van de blog had ik hier al het een en ander over verteld.
 4. Gebruik van vaseline/ paraffine: dit is niet iets dat ik persé afraad, maar let op het gebruik van vaseline/ paraffine, met name de mensen met een donkere huid. Er zijn al verschillende discussies gevoerd over het gebruik van vaseline/ paraffine. Is het gebruik hiervan nu wel of niet goed. Een petrolatum zoals vaseline en paraffine ook wel worden genoemd zijn eigenlijk producten die een soort dekseltje op de huid leggen meer niet, dus in het gewenste geval zou het zeer goed beschermen tegen de kou en gure wind. Alvorens je dit product aanbrengt is het belangrijk eerst een voedende crème aan te brengen en vervolgens een laagje vaseline. Beperkt het gebruik hiervan alleen als het erg koud is. Voor mensen met een donkere huid kan langdurig gebruik van vaseline/ paraffine, de huid verdikken en hyperpigmentatie veroorzaken.
 5. Vermijd strakke kleding: De kou zorgt ervoor dat strakke kleding meer gaat schuren over de huid wat huidbeschadiging tot gevolg heeft en je huid meer kan gaan schilferen.

Bonustip:

Houdt er rekening mee dat hoe hoger je verwarming thuis staat hoe meer vocht er aan de lucht in huis wordt onttrokken. Dit heeft weer een negatieve invloed op je huid, je huid wordt er namelijk erg droog van en kan trekkerig aanvoelen. Lucht je huis dus water vaker door of gebruikt een luchtbevochtiger hier zal jouw huid heel blij mee zijn.

Al met al kunnen de wintermaanden een uitdaging zijn voor onze huid, maar met de juiste verzorging kunnen we de huid gezond en gehydrateerd houden.
Vergeet dus niet om je huid net even wat extra liefde en verwennerij te geven in deze periode. Blijf goed hydrateren, reinigen en beschermen om je huid gezond te houden.

Dit was alweer de laatste blog voor dit jaar, volgend jaar ben ik terug met wederom leerzame blogs over de huid en alles daaromheen.

Voor nu wens ik jullie namens MelaSkin Cosmedic SkinClinic hele fijne feestdagen en een zalig uiteinde en een GLOWY Nieuwjaar!

Let your skin glow en your soul shine in 2024.

Bron afbeelding: benzoix op Freepik

Behandelingen

Adres

Laan op Zuid 123,
3072DB Rotterdam

Telefoonnummer

0649141705

Email

info@melaskin.nl

MelaSkin Cosmedic SkinClinic
Your road to a healthy skin!

Routebeschrijving: Klik hier