0649141705 info@melaskin.nl

Psoriasis Awareness Maand: Laten we samen het licht schijnen op Psoriasis!

Hi MelaBeauty’s

Augustus, de – Psoriasis Awareness Maand – een tijd waarin we ons richten op het vergroten van het begrip en de kennis over psoriasis, een veelvoorkomende en soms niet begrepen huidaandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. In deze extra blog ga ik wat dieper in op wat psoriasis precies is, wat de mogelijke oorzaken zijn, welke behandelingen beschikbaar zijn en hoe voeding een belangrijke rol kan spelen bij het beheersen van deze aandoening.

Wat is Psoriasis?
Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die de huid aantast. Bij mensen met psoriasis verloopt het natuurlijke proces van huidvernieuwing veel sneller dan normaal, waardoor nieuwe huidcellen zich ophopen op het huidoppervlak. Dit resulteert in een overmatige opbouw van dikke, rode, verharde plekken met daarbij witte schilfering die vaak jeukend en pijnlijk kunnen zijn. Hoe de psoriasisplekken er exact uitzien hangt af van de soort psoriasis.
Hoewel psoriasis meestal op de huid verschijnt, kan het ook van invloed zijn op gewrichten, nagels en andere delen van het lichaam.

Je bent nu vast wel benieuwd welke soorten psoriasis er allemaal zijn en geloof me het zijn er best wat, namelijk;

  1. Plaque psoriasis (psoriasis vulgaris): Dit is de meest voorkomende vorm van psoriasis en komt meestal voor op de ellebogen, knieën, onderrug en hoofdhuid.
  2. Guttate psoriasis: Komt vaak voor bij kinderen en jongvolwassenen en wordt gekenmerkt door kleine, druppelvormige rode plekjes op de huid. Deze vorm van psoriasis kan worden uitgelokt door een infectie, meestal een bacteriële keelontsteking.
  3. Inverse psoriasis: Deze vorm van psoriasis treedt op in huidplooien, zoals onder de borsten, in de oksels, in de lies en tussen de billen. De plekken zijn vaak glad, rood en kunnen pijnlijk zijn.
  4. Pustuleuze psoriasis: Deze vorm veroorzaakt pusgevulde bultjes op de huid, die eruitzien als puistjes. Deze bultjes kunnen zich vormen op een beperkt deel van het lichaam (gelokaliseerde pustuleuze psoriasis) of over het hele lichaam (gegeneraliseerde pustuleuze psoriasis).
  5. Psoriasis capitis: psoriasis op de huid onder het hoofdhaar.
  6. Psoriasis unguium: Psoriasis kan ook de nagels aantasten, wat resulteert in veranderingen zoals putjes in de nagels, verkleuring, verdikking of zelfs het loslaten van de nagel van het nagelbed.
  7. Artritis psoriatica: Ongeveer 30% van de mensen met psoriasis ontwikkelt deze vorm, een aandoening die de gewrichten aantast en ontsteking en pijn veroorzaakt. Het kan leiden tot gewrichtsstijfheid, zwelling en verminderde beweeglijkheid.
  8. Erythrodermische psoriasis: Dit is een zeldzame maar ernstige vorm van psoriasis die het grootste deel van het lichaam kan aantasten. De huid wordt felrood, ontstoken en schilfert over grote delen van het lichaam.
  9. Genitale psoriasis: rond de genitaliën.Bovenkant formulier

En wat zei ik…
Het zijn er behoorlijk veel!

Ondanks dat er zoveel mensen psoriasis hebben en er vele soorten bekend zijn is de exacte oorzaak van psoriasis nog niet volledig achterhaalt. Wel is duidelijk dat een combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren een rol speelt. Erfelijkheid speelt een belangrijke rol, aangezien mensen met een familiegeschiedenis van psoriasis een verhoogd risico hebben om de aandoening te ontwikkelen. Daarnaast kunnen bepaalde triggers ervoor zorgen dat psoriasis opvlamt of verergert.

Psoriasis kan variëren in ernst en komt in golven. Verschillende factoren kunnen een opvlamming van symptomen veroorzaken, waaronder:

  1. Stress: Emotionele stress kan een belangrijke rol spelen bij het verergeren van psoriasis. Het lichaam reageert op stress met ontstekingsreacties, wat de symptomen kan verergeren.
  2. Infecties: Bepaalde infecties, zoals keelontsteking of huidinfecties.
  3. Klimaatverandering: Koud weer, lage luchtvochtigheid en extreme temperaturen kunnen de huid uitdrogen en psoriasissymptomen verergeren.
  4. Roken en alcoholgebruik: Zowel roken als overmatig alcoholgebruik kunnen het risico op psoriasis verhogen en opvlammingen veroorzaken.

En hoogst waarschijnlijk zullen er nog meer factoren zijn die van invloed zijn op het verergeren van psoriasis.

De laatste jaren wordt er steeds meer duidelijk dat voeding van grote invloed kan hebben op de huid. Recente onderzoeken tonen steeds meer aan dat voeding dus ook een aanzienlijke invloed kan hebben op psoriasis. Hoewel voeding geen directe oorzaak is van de aandoening, kunnen bepaalde voedingsmiddelen triggers zijn die opvlammingen veroorzaken of de symptomen verergeren.

Ook ik ben mij meer gaan verdiepen in voeding in relatie tot de huid en ben tot de conclusie gekomen dat dit de meest voorkomende voedingstriggers zijn die invloed hebben op psoriasis:

  1. Geraffineerde suikers en koolhydraten: Voedingsmiddelen met hoge glycemische index, zoals wit brood, gebak en suikerhoudende dranken, kunnen ontstekingen bevorderen en psoriasis-symptomen verergeren.
  2. Verzadigde vetten: Deze vetten zijn meestal te vinden in dierlijke producten en gefrituurd voedsel en kunnen ontstekingsreacties in het lichaam verhogen (de beruchte Omega-6 vetzuren)
  3. Alcohol: Overmatig alcoholgebruik kan de lever belasten, waardoor ontstekingen in het lichaam kunnen toenemen.
  4. Gluten: Hoewel psoriasis niet per se wordt getriggert door gluten, hebben sommige mensen met psoriasis baat bij het vermijden van glutenhoudende voedingsmiddelen.
  5. Rood vlees: Het eten van grote hoeveelheden rood vlees kan de ontstekingsniveaus verhogen en psoriasis-symptomen verergeren.

Al met al kan psoriasis een enorme impact hebben op de kwaliteit van leven van degenen die eraan lijden. Naast fysieke symptomen kan de aandoening ook emotionele en psychologische stress veroorzaken. Het vergroten van het bewustzijn en begrip rond psoriasis is essentieel om vooroordelen te bestrijden en degenen die ermee leven te ondersteunen.

Als je vermoedt dat je psoriasis hebt, raadpleeg dan een dermatoloog voor een juiste diagnose en een geschikte behandeling. Er zijn verschillende behandelopties beschikbaar, variërend van topische zalven en lichttherapie tot systemische medicatie, afhankelijk van de ernst van de aandoening. In samenwerking met een huidtherapeut kan er ook vaak veel bereikt worden.

Laten we samen het licht schijnen op psoriasis en onze steun en begrip tonen aan degenen die met deze aandoening leven. Samen kunnen we streven naar een wereld waarin psoriasis geen obstakel vormt voor een gezonde, gelukkige en zelfverzekerde levensstijl.

Veel liefs, Rachèle

www.psoriasispatientennederland.nl

Behandelingen

Adres

Laan op Zuid 123,
3072DB Rotterdam

Telefoonnummer

0649141705

Email

info@melaskin.nl

MelaSkin Cosmedic SkinClinic
Your road to a healthy skin!

Routebeschrijving: Klik hier